In M. Of. nr. 53 din 21 ianuarie 2011 a fost publicata Hotararea Comitetului Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari nr. 168/2010 privind aprobarea Normei pentru finantarea proiectelor prioritare, in numele si in contul statului (NI-FIN-07-III/0).
Din cuprins:
ART. 1
Se aproba Norma pentru finantarea proiectelor prioritare, in numele si in contul statului (NI-FIN-07-III/0), prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
ART. 2
La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Comitetului Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari nr. 342/2008 privind Norma pentru Finantarea proiectelor prioritare, in numele si in contul statului (NI-FIN-07-II/0), publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 754 din 7 noiembrie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare.
ANEXA 1
NORMA
pentru finantarea proiectelor prioritare, in numele si in contul statului (NI-FIN-07-III/0)
Prezenta norma este elaborata in conformitate cu prevederile Legii nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Bancii de Export-Import a Romaniei EXIMBANK – S.A., republicata, si ale Hotararii Guvernului nr. 534/2007 privind infiintarea, atributiile, competentele si modul de functionare ale Comitetului Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari si reglementarea operatiunilor de finantare, garantare si asigurare efectuate de Banca de Export-Import a Romaniei EXIMBANK – S.A. in numele si in contul statului, cu modificarile si completarile ulterioare.
CAPITOLUL I
Obiectul finantarii
ART. 1
(1) Banca de Export-Import a Romaniei EXIMBANK – S.A., denumita in continuare EximBank, acorda operatorilor economici finantari in lei destinate sustinerii proiectelor prioritare, inclusiv a celor care beneficiaza de finantare din instrumente structurale si de coeziune.
(2) Finantarile pentru proiecte prioritare vor sustine cu precadere proiectele din sectoarele de activitate productiva si servicii, cu valoare adaugata mare si impact asupra cresterii competitivitatii, precum si activitatea de export.
ART. 2
Prezenta norma reglementeaza acordarea de catre EximBank, in numele si in contul statului, a finantarii proiectelor prioritare si a activitatilor pentru:
a) dezvoltarea infrastructurii;
b) dezvoltarea utilitatilor de interes public;
c) dezvoltarea regionala;
d) sustinerea activitatii de cercetare-dezvoltare;
e) protectia mediului inconjurator;
f) ocuparea si formarea personalului;
g) sustinerea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii;
h) export.
ART. 3
(1) Pentru finantarea acordata conform prezentei norme, EximBank actioneaza in numele si in contul statului, ca administrator al fondurilor statului. Sursa de finantare a acestor operatiuni este, potrivit art. 10 lit. c) din Legea nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Bancii de Export-Import a Romaniei EXIMBANK – S.A., republicata, “fondul destinat stimularii operatiunilor de comert exterior, precum si pentru finantarea, cofinantarea si refinantarea activitatilor de dezvoltare a infrastructurii, a utilitatilor de interes public, dezvoltare regionala, sustinere a activitatii de cercetare-dezvoltare, protectia mediului inconjurator, ocupare si formare a personalului, sustinere si dezvoltare a intreprinderilor mici si mijlocii si a tranzactiilor internationale”.
(2) Fondul prevazut la alin. (1) va putea fi angajat in limita maxima de expunere stabilita de Comitetul Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari, denumit in continuare C.I.F.G.A.
CAPITOLUL II
Descrierea finantarii
ART. 4
Prezenta norma este elaborata cu respectarea conditiilor care exclud existenta ajutorului de stat, respectiv:
a) operatorul economic nu se afla in dificultate financiara, in conformitate cu prevederile Liniilor directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor in dificultate*1;
b) operatorul economic este, in principiu, capabil sa obtina un credit in conditii de piata de pe piete financiare, fara interventia statului;
c) acordarea finantarii se realizeaza pe baza evaluarii riscurilor generate de operatiune, astfel incat comisioanele platite de operatorul economic sa asigure autofinantarea schemei de finantare;
d) comisioanele platite de operatorul economic acopera atat riscurile obisnuite asociate cu acordarea finantarii, cat si costurile administrative si permit obtinerea unui randament normal al capitalului initial;
e) schema de acordare a finantarilor pentru proiecte prioritare va fi analizata cel putin o data pe an.
————
*1 Publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C 244/2004.
ART. 5
In cazul proiectelor de investitii, finantarea pentru proiecte prioritare se acorda in completarea surselor de finantare proprii sau atrase ale operatorului economic.
CAPITOLUL III
Eligibilitate
ART. 6
Un operator economic este eligibil pentru a beneficia de finantare pentru proiecte prioritare daca la data depunerii cererii de finantare indeplineste cumulativ urmatoarele criterii:
a) nu se afla in dificultate financiara, in conformitate cu prevederile Liniilor directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor in dificultate*2;
b) nu figureaza cu sume restante in baza de date a Centralei Riscurilor Bancare*3;
c) nu figureaza cu incidente majore cu cecuri si bilete la ordin in ultimele 12 luni in baza de date a Centralei Incidentelor de Plati*4;
d) nu inregistreaza datorii restante catre bugetul general consolidat al statului, al caror mod de plata nu a fost reglementat conform legislatiei in vigoare;
e) nu s-a instituit procedura judiciara a insolventei, conform legislatiei in vigoare;
f) nu se afla in litigiu, in calitate de parat, cu Ministerul Finantelor Publice, inclusiv cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si cu EximBank;
g) in cazul proiectelor de investitii, contribuie din surse proprii la finantarea proiectului cu cel putin 20% din costul total al acestuia.
————
*2 Publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C 244/2004.
*3 In cazul in care, din verificarea Centralei Riscurilor Bancare, rezulta existenta unei sume restante, iar solicitantul creditului prezinta documente din care sa reiasa ca a achitat restanta, se considera criteriul indeplinit.
*4 In cazul in care solicitantul figureaza cu incidente de plata accidentale, care nu denota un comportament financiar defectuos, se poate accepta la finantare, cu justificarea corespunzatoare.
ART. 7
Sunt excluse de la finantare:
a) activitatile definite ca fiind ilegale sau daunatoare mediului ecologic, conform legislatiei in vigoare;
b) activitati de natura jocurilor de noroc;
c) activitati de productie, comert si servicii in domeniul armamentului;
d) productia si comertul produselor din alcool si tutun;
e) investitii in titluri de valoare;
f) investitii financiare (fonduri de investitii, fonduri mutuale de ajutor reciproc etc.);
g) tranzactii imobiliare (cumpararea/construirea de imobile in scopul vanzarii/inchirierii);
h) exporturile de marfuri cuprinse in lista marfurilor de export care nu pot beneficia de instrumentele de sustinere a comertului exterior derulate prin EximBank, stabilita periodic*5 prin hotarare a Guvernului si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, in conditiile legii.
————
*5 Lista in vigoare a marfurilor de export care nu pot beneficia de instrumentele de sustinere a comertului exterior derulate prin EximBank este cea stabilita prin Hotararea Guvernului nr. 2.298/2004 privind stabilirea perioadei de fabricatie a produselor cu ciclu lung de fabricatie si a valorii contractelor de export aferente acestora, precum si a listei marfurilor de export care nu pot beneficia de instrumente de sustinere a comertului exterior derulate prin Banca de Export-Import a Romaniei EXIMBANK – S.A.
ART. 8
Sunt eligibile pentru finantare urmatoarele cheltuieli:
a) cheltuieli de investitii, constand in:
– achizitia de echipamente si lucrari de constructii-montaj aferente acestora (noi capacitati de productie, precum si dezvoltarea, modernizarea si/sau retehnologizarea celor existente etc.);
– terenuri si constructii (achizitia si construirea de cladiri, unitati de productie/servicii, dezvoltarea si modernizarea constructiilor existente, achizitia de terenuri in scopul realizarii proiectului de investitii etc.);
– imobilizari necorporale (licente, brevete, programe informatice, documentatii etc.);
– cheltuieli diverse legate de implementarea proiectului de investitii, de maximum 30% din valoarea finantarii;
b) cheltuieli aferente activitatii de export.
CAPITOLUL IV
Conditii de finantare
ART. 9
(1) In functie de complexitatea si caracteristicile proiectului si de riscurile asociate, se stabilesc conditiile de acordare a finantarii:
a) obiectul;
b) valoarea;
c) durata;
d) dobanda compusa din rata de baza si marja de risc;
e) comisioanele;
f) garantiile;
g) alte conditii specifice de acordare.
(2) Pentru finantarea acordata, operatorul economic va plati EximBank comisioane conform Caietului de comisioane al EximBank.
CAPITOLUL V
Documentatia, analiza si aprobarea finantarii
ART. 10
Operatorii economici vor depune la EximBank:
a) cererea de finantare;
b) documente privind situatia juridica, financiara si comerciala;
c) documente aferente proiectului de finantat;
d) documente aferente garantiilor propuse;
e) declaratia pe propria raspundere a operatorului economic privind faptul ca la data solicitarii nu se afla in litigiu, in calitate de parat, cu Ministerul Finantelor Publice, inclusiv cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si cu EximBank;
f) alte documente solicitate de EximBank, in functie de specificul finantarii.
ART. 11
Operatorii economici care solicita finantare au obligatia deschiderii unui cont curent la EximBank.
ART. 12
La cererea operatorului economic, pe baza analizei situatiei economico-financiare a acestuia, EximBank poate emite o scrisoare de intentie/confort.
ART. 13
(1) EximBank va analiza, potrivit reglementarilor proprii, solicitarea de finantare pe urmatoarele coordonate:
a) situatia economico-financiara a operatorului economic;
b) proiectul (studiul de fezabilitate, planul de afaceri, contractele de export, dupa caz);
c) garantiile propuse;
d) riscurile asociate;
e) alte elemente relevante pentru acordarea finantarii.
(2) EximBank are dreptul sa solicite operatorului economic informatii suplimentare in situatia in care elementele cuprinse in cererea de finantare si in documentatia furnizata nu sunt suficiente pentru evaluarea riscurilor si pentru stabilirea conditiilor specifice ale operatiunii de finantare.
ART. 14
Acordarea finantarii se realizeaza pe baza aprobarii C.I.F.G.A.
ART. 15
EximBank monitorizeaza finantarile, prin actiuni si operatiuni specifice, pe intreaga perioada de acordare a acestora.
CAPITOLUL VI
Recuperarea sumelor platite din fondurile statului
ART. 16
(1) In cazul in care imprumutatul nu isi achita obligatiile asumate prin contractul de finantare, EximBank poate rezilia de plin drept contractul, fara a mai fi necesara indeplinirea vreunei alte formalitati, fara punerea in intarziere si fara interventia instantelor judecatoresti, declarandu-se finantarea scadenta si exigibila cu toate dobanzile si celelalte sume datorate.
(2) Recuperarea prin executare silita se efectueaza prin Corpul executorilor fiscali al EximBank, potrivit dispozitiilor legale in vigoare din Codul de procedura fiscala si prevederilor normelor interne privind recuperarea creantelor administrate de EximBank in numele si in contul statului. EximBank va lua toate masurile necesare pentru recuperarea sumelor platite din fondurile statului, atat impotriva imprumutatului, cat si impotriva oricarei alte persoane asupra careia acesta si-a transferat obligatiile.
CAPITOLUL VII
Dispozitii finale
ART. 17
In scopul aplicarii prezentei norme, EximBank emite proceduri care se supun aprobarii C.I.F.G.A.
Articole din aceeasi categorie:
- Norma privind derularea activitatii de emitere, in numele si in contul statului, a garantiei pentru proiecte in domenii prioritare (NI-GAR-06-II/0)
- Norma privind finantarea cu dobanda subventionata a operatorilor economici, in numele si in contul statului (NI-FIN-06-IV/0)
- Modificarea Normei “Garantii EximBank in numele si in contul statului (NI-GAR-10-I/0)”