Agenda digitala: Comisia Europeana isi va intensifica eforturile pentru protejarea copiilor online

Cu ocazia Zilei pentru un internet mai sigur 2011, Comisia Europeana a anuntat astazi ca va intensifica discutiile cu sectorul TIC si cu organizatiile pentru copii in scopul de a incuraja conceperea de produse mai sigure care sa contribuie la un mediu online sigur pentru copii. De asemenea, Comisia va revizui in scurt timp Recomandarea din 2006 cu privire la minori si la modul in care pot fi protejati in media audiovizuale si pe internet si Comunicarea din 2008 referitoare la protejarea tinerilor de continutul daunator al jocurilor video. Copiii acceseaza internetul de la varste tot mai mici, conectandu-se nu numai prin intermediul computerelor, ci si al consolelor de jocuri si al telefoanelor mobile. Peste 82 % dintre adolescentii cu varsta de 15-16 ani din Europa, precum si  26 % dintre copiii de 9-10 ani au un profil  pe site-ul unei retele de socializare. Ziua pentru un internet mai sigur este marcata astazi in peste 65 de tari din toata lumea cu mottoul „Internetul este mai mult decat un joc, este viata ta!” Initiativa este sprijinita de Programul UE pentru un internet mai sigur, care ajuta parintii si copiii sa fie in siguranta atunci cand sunt online. Siguranta online a copiilor reprezinta o componenta importanta a Agendei digitale pentru Europa (consultati IP/10/581, MEMO/10/199 si MEMO/10/200).

Neelie Kroes, vicepresedinta Comisiei Europene responsabila cu Agenda digitala, a declarat: „Este greu pentru parinti sa vegheze ca, atunci cand sunt online, copiii lor sa fie intotdeauna in siguranta, mai ales ca tinerii se conecteaza acum la internet nu numai prin intermediul computerelor, ci si al telefoanelor inteligente si al consolelor de jocuri. Astfel, sectorului TIC ii revine o mai mare responsabilitate de a oferi produse si servicii care sa protejeze copiii si sa le ofere instrumentele necesare pentru a fi in siguranta online. Am colaborat in mod productiv cu retelele de socializare si cu operatorii de telefonie mobila. Facem acum apel la intregul lant al sectorului TIC sa conlucreze pentru a face mai mult pentru siguranta copiilor atunci cand sunt online.”

Ca raspuns la schimbarile modelelor tehnologice utilizate de tineri, Comisia va colabora cu noi grupuri si sectoare ale industriei pentru a proteja mai bine copiii atunci cand sunt online. Fabricantii de dispozitive mobile si de console de jocuri, furnizorii de servicii de internet, companiile de retele de socializare, furnizorii de aplicatii mobile si de continut, organizatiile de consumatori, cercetatorii si organizatiile pentru copii vor fi invitati sa se alature platformei de colaborare. Acest dialog se va baza pe realizarile acordului asupra Principiilor pentru retele de socializare mai sigure cu aplicabilitate in UE (consultati anexa si IP/09/232, IP/10/144) si pe  Cadrul european privind o utilizare mai sigura a telefoanelor mobile de catre adolescenti si copii (consultati IP/07/139, IP/09/596, IP/10/704).

Conform unui studiu paneuropean recent,  copiii acceseaza din ce in ce mai mult internetul; utilizarea acestuia devine mai personalizata, unul din trei copii conectandu-se de la telefonul mobil, iar unul din patru prin intermediul consolelor de jocuri. Peste 50% dintre adolescentii cu varsta cuprinsa intre 13 si 16 ani intra pe internet din camera lor.

Totodata, 59% dintre copiii si adolescentii in varsta de 9-16 ani au un profil pe retele de socializare, procentul fiind diferit de la tara la tara (de la 80% in Țarile de Jos la 46% in Romania). Dintre acestia, 26% au profiluri complet „publice”, procentul variind intre 11% in Regatul Unit si 54% in Ungaria. 14% dintre copii isi afiseaza adresa si numarul de telefon in profil.

Ziua pentru un internet mai sigur 2011 urmareste sa reaminteasca tinerilor ca ceea ce spun sau fac online ar putea sa le afecteze viata „reala” chiar daca utilizeaza un avatar sau un pseudonim. Ziua pentru un internet mai sigur a fost organizata de Reteaua de centre de sensibilizare INSAFE si este sprijinita de Programul pentru un internet mai sigur al UE, cu o finantare de 55 de milioane EUR. Aceasta zi a fost organizata in fiecare an incepand din 2004 si include evenimente care se desfasoara in peste 65 de tari din Europa si din lume.

Anul acesta, de exemplu, Irlanda va lansa un proiect de cercetare pe tema utilizarii internetului de catre copii, iar Bulgaria va deschide o linie de asistenta telefonica la care tinerii, parintii si profesorii pot cere sfaturi personalizate cu privire la probleme de siguranta online. In Franta, pe durata intregii luni februarie vor fi organizate ateliere speciale in scoli. In Spania, politia, Primaria orasului Madrid si mai multe societati vor semna un acord cu privire la sesiuni comune de formare pentru minorii expusi riscurilor si parintii acestora. Ungaria, Letonia, Grecia si Țarile de Jos ii vor recompensa pe laureatii nationali ai concursului „Cel mai bun continut online pentru copii”.

Pentru informatii suplimentare:

Ziua pentru un internet mai sigur:

http://www.saferinternet.org/web/guest/safer-internet-day

Programul pentru un internet mai sigur:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

Sfaturi concrete pentru parinti despre modul in care sa-si mentina copiii in siguranta online:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/projects/centres/practices/index_en.htm

Sursa: Comisia Europeana

Articole din aceeasi categorie:

  1. Marca europeana de incredere pentru comertul online
  2. Protejarea intereselor financiare ale UE: Comisia publica raportul anual
  3. Intalnirea reprezentantilor Centrului Roman pentru Promovarea Comertului si Investitiilor Straine (CRPCIS) cu misiunea comuna FMI, Banca Central Europeana si Comisia Europeana