Ceva vechi, ceva nou, ceva provocator… FISCALITATEA!

Coordonator conferinta, Horiana Secara

De ce fiscalitate?!
Pentru ca taxarea si impozitarea reprezinta acele elemente sigure din viata noastra asupra carora ar trebui sa fim bine informati, indiferent de statutul pe care il avem in societate.

In principiu, subiecte legate de fiscalitate se studiaza la facultatile pe profil economic sau de drept, insa superficial. Fie se preocupa exagerat de aspecte de calcul economic, neglijand aspecte juridice semnificative sau invers. Din acest motiv, ELSA si-a propus sa organizeze la sfarsitul lunii februarie o conferinta pe aceasta tema, ce isi propune sa prezinte o viziune globala si pragmatica a acestui fenomen, care sa acopere macar partial, lacunele existente.

Ceva vechi si ceva nou
Numarul alarmant al firmelor care se declara insolvente pe fondul crizei economice reduce semnificativ baza de impunere fiscala. Mai mult, presiunea politica asupra deficitului bugetar si nevoia de resurse pentru satisfacerea nevoilor populatiei va duce la intensificarea presiunii fiscale si prin urmare si la o crestere a litigiilor. Toate astea pun la incercare politica fiscala existenta si testeaza limitele statului social.

Pentru o prezentare cu adevarat pertinenta, am invitat oameni care au o experienta impresionanta in domeniu si care sunt cei mai in masura a trata aceste aspecte si a ne face sa le intelegem. ?inem foarte mult ca vorbitorii sa aiba o experienta diferita in domeniu, printre cei prezenti vor fi: un reprezentant al administratiei fiscale, avocati care sa sustina drepturile si obligatiile contribuabililor in cazul unui control fiscal, un judecator, experti fiscali si chiar si un reprezentant al unui contribuabil semnificativ care s-a aflat intr-un litigiu fiscal.

Printre subiectele tratate, am pus accentul pe inspectia fiscala deoarece este principala actiune de verificare a conformarii fiscale a contribuabilului, din partea autoritatilor fiscale, care in general se finalizeaza cu diferente de impozite, taxe si alte contributii. Desi aceste diferente sunt contestate pe parcursul unei proceduri lungi si costisitoare, finalul este de cele mai multe ori imprevizibil. Va fi interesant pentru noi sa aflam posibile cauze ale acestei situatii si cat de divergente vor fi opiniile in functie de experienta/rolul in domeniu.

Ceva provocator
Preturile de transfer. Intrucat in contextul globalizarii, bunurile, serviciile, capitalul si oamenii pot trece granitele cu usurinta, statele trebuie sa concureze pentru aceste resurse. Odata ce un stat creeaza legi, persoanele fizice si juridice din acel stat trebuie sa se supuna legilor sau sa suporte consecintele. Intrucat in momentul de fata exista posibilitatea de a alege jurisdictii mai convenabile prin specularea dispozitiilor tratatelor de evitare a dublei impuneri, contribuabilii aleg sa fuga din fata acestor reglementari. Pe de alta parte, statul trebuie sa tina pasul cu inventivitatea contribuabililor si sa gaseasca un mecanism eficient prin care sa elimine folosirea abuziva a acestor facilitati.

In principiu, dorim sa provocam participantii la meditare si dialog asupra situatiei actuale, la semnalarea lacunelor existente si de ce nu, la gasirea unor solutii ipotetice. Subiectul este unul controversat si uneori doar mentionat la cursurile de la facultate si de aceea ne-am gandit ca prezentarea mai in amanunt a acestuia ar putea starni interesul studentilor.

Suntem constienti ca subiectul este inepuizabil, controversat, mereu nou si provocator, insa aceasta conferinta poate reprezenta un punct de plecare pentru unii studenti in cercetarea lor stiintifica, in specializarea studiilor, in formarea lor ca practicieni in domeniu sau in conduita lor de contribuabili. Suntem recunoscatori celor care au acceptat invitatia noastra in calitate de vorbitori, conducerii Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, care ne sprijina in organizarea unor asemenea evenimente si in mod special Catedrei de Drept fiscal.

Mai multe informatii referitoare la acest eveniment: program, vorbitori, participare, o sa fie postate pe site-ul www.cf-elsa.ro.

Recomandare
Materialul a fost publicat in Revista Curierul Judiciar nr. 1/2011 in baza unui protocol de colaborare incheiat intre ELSA Bucuresti si Curierul Judiciar.

Nu exista articole pe aceeasi tema.