Promovarea inovarii

UE propune restructurarea finantarii in domeniul cercetarii pentru a incuraja inovarea, cresterea impactului sau economic, implicarea cercetatorilor si folosirea mai eficienta a banilor publici.

In perioada 2007-2013, UE aloca aproximativ 143 de miliarde de euro pentru finantarea proiectelor din domeniul cercetarii si inovarii. In prezent, Comisia pregateste terenul pentru o noua runda de finantare, avand ca punct de plecare prioritatile stabilite in cadrul initiativei O Uniune a inovarii, inclusa in Strategia Europa 2020 pentru crestere economica si crearea de noi locuri de munca.

Propunerile initiale vizeaza orientarea fondurilor catre proiectele care propun raspunsuri la provocarile actuale – sanatate si imbatranirea populatiei, schimbari climatice, siguranta alimentara, diminuarea resurselor naturale.

Se va asigura astfel o mai buna coordonare a finantarii de-a lungul intregului lant de inovare – de la cercetarea de baza pana la lansarea pe piata a noilor produse si servicii.

Simplificarea procedurilor si a normelor le va permite cercetatorilor, companiilor si antreprenorilor sa coopereze mai usor si va facilita obtinerea si utilizarea fondurilor europene. Proiectele vor fi atent monitorizate pentru a se garanta folosirea eficienta a banilor publici.

Stimularea investitiilor in cercetare si dezvoltare

Reorientarea finantarii va contribui la reducerea decalajului existent in materie de inovare intre UE si principalele economii concurente, SUA si Japonia. Potrivit unei evaluari anuale, Statele Unite se afla inaintea UE in multe domenii. Economiile emergente, cum ar fi China si Brazilia, inregistreaza, la randul lor, progrese majore.

Liderii europeni sustin abordarea Comisiei care implica, printre altele, crearea de parteneriate public-privat, menite sa faciliteze accesul rapid pe piata al unui numar cat mai mare de produse si servicii inovatoare. Primul parteneriat urmeaza sa fie lansat in 2011, cu scopul de a incuraja proiectarea si comercializarea de noi produse si servicii care sa asigure o imbatranire activa, in conditii bune de sanatate.

UE va incuraja guvernele si industria sa creasca investitiile in cercetare si dezvoltare, astfel incat acestea sa reprezinte 3% din PIB pana in 2020 (fata de 2% in 2009). Indeplinirea acestui obiectiv ar putea contribui la crearea a 3,7 milioane de locuri de munca si la sporirea cu pana la 795 de milioane de euro a cresterii anuale.

Pasii urmatori

Pana la data de 20 mai, puteti participa la o consultare publica cu privire la propunerile Comisiei, urmand ca, in ultima parte a anului, aceasta sa faca propuneri concrete cu privire la finantarea cercetarii.

Europa 2020

Mai multe despre inovare in UE

Sursa: Comisia Europeana

Articole din aceeasi categorie:

  1. Finantarea cercetarii si inovarii de catre UE: Comisia lanseaza o consultare privind schimbarile radicale necesare pentru stimularea cresterii si crearea de noi locuri de munca
  2. Noul tablou de bord al Uniunii inovarii: in ciuda progreselor realizate in numeroase state membre, UE este depasita de principalii sai concurenti
  3. Finantarile UE destinate cercetarii si inovarii – schimbari urgente vizand reducerea birocratiei cu care se confrunta cercetatorii si IMM-urile