AMR solicita Senatului sa demareze procedura alegerii reprezentantului societatii civile in CSM

Puterile statului au fost angrenate in derularea procedurii menite sa valideze componenta Consiliului Superior al Magistraturii, aleasa prin vot direct de catre magistrati, si sa desemneze reprezentantii societatii civile in acest for suprem al magistraturii.

Curtea Constitutionala, prin depasirea atributiilor stabilite de ea insasi, a devalorizat votul exprimat de magistrati si a generat, contrar legilor in vigoare, declarate constitutionale, o noua procedura vizand atat magistratii, cat si reprezentantii societatii civile.

Instabilitatea manifestata de Senat in aplicarea si interpretarea Legii nr. 317/2004 cauzeaza mari prejudicii cu efecte ireversibile prin declansarea unei proceduri sui generis privind desemnarea celui de-al doilea reprezentant al societatii civile in C.S.M.

Indiferent de reluarea procedurii de vot de catre Senat privind magistratii din Consiliul Superior al Magistraturii, ciclul procedural ce a vizat desemnarea reprezentantilor societatii civile in C.S.M. s-a inchis in momentul validarii a doi din cei patru candidati, acestia functionand un interval de timp apreciabil, aducandu-si aportul prin votul lor direct si in virtutea competentei date lor prin lege la emiterea de hotarari ce au vizat functionarea sistemului judiciar si cariera profesionala ale magistratilor.

Inlaturarea unuia dintre reprezentantii societatii civile, dupa ce acesta si-a exercitat mandatul validat de Senat, conduce automat la vacantarea acestui loc, cu deschiderea de catre Biroul Permanent a unei noi proceduri de inregistrare de candidaturi, urmata de audierea candidatilor de catre membrii Comisiei juridice si de votul in Plenul Senatului.

Cu titlu de exemplu, decesul unuia dintre reprezentantii societatii civile in fostul C.S.M. (prof. univ. dr. Avram Filipas), a dus la vacantarea acelui loc in C.S.M. cu declansarea unei proceduri noi, cu noi candidati si validarea acestora, fara sa se aiba in vedere candidatura respinsa din procedura initiala din 2005.

Nici in situatia in care invalidarea uneia din cele doua candidaturi privind reprezentantul societatii civile ar fi operat inainte de mandatarea prin vot de catre Senat si exercitarea prerogativelor legale decizionale in activitatea C.S.M., nu s-ar fi putut pune problema validarii celei de a treia candidaturi care a fost respinsa printr-un un vot legal, valabil exprimat de catre Plenul Senatului.

Consideram ca Biroul Permanent ar trebui sa reevalueze si sa reexamineze modul de abordare a desemnarii reprezentantului societatii civile in C.S.M. cu respectarea legalitatii unei proceduri care sa nu permita perpetuarea sirului de nelegalitati deschis de Curtea Constitutionala.

In consecinta, solicitam conducerii Senatului si Biroului Permanent al Senatului sa demareze procedura de alegere a celui de-al doilea reprezentant al societatii civile in C.S.M. prin inregistrarea de noi candidaturi, in respectul legalitatii pe care, prin natura lui, acest for legislativ trebuie sa il promoveze.

Sursa: Asociatia Magistratilor din Romania

Alte articole pe aceeasi tema:

  1. Procedura de selectie pentru ICCJ va fi modificata
  2. Cvorumul pentru plenul CSM a fost redus temporar de la 15 la 14 membrii
  3. Pozitia CSM fata de raportul Comisiei in cadrul MCV