Principalele teme ale reuniunii dintre Comisie si guvernul rus sunt energia, comertul si noul cadru de cooperare.
Politica europeana privind relatiile cu Rusia vizeaza in primul rand asigurarea unui cadru politic si economic stabil, o conditie esentiala pentru insasi stabilitatea regiunii.
Comisia Europeana si guvernul rus s-au intalnit la Bruxelles la data de 24 februarie, in cadrul unei reuniuni de o amploare fara precedent in istoria relatiei dintre cele doua parti.
Petrolul si gazul
Rusia este cel de-al treilea principal partener comercial al UE. La randul sau, UE reprezinta cea mai mare piata de export pentru Rusia, care ne furnizeaza o treime din cantitatea de titei si aproape un sfert din cantitatea de gaz pe care o folosim.
Aceste importuri sunt esentiale pentru nevoile Uniunii, dar nu au fost intotdeauna furnizate constant. De aceea, Europa incearca sa-si asigure securitatea aprovizionarii printr-o strategie energetica. In paralel, urmareste sa evite situatiile in care problemele de aprovizionare afecteaza consumatorii, asa cum s-a intamplat in 2009.
Discutiile din cadrul reuniunii au permis semnarea a patru acorduri in materie de energie si actualizarea unei intelegeri deja existente, care obliga Rusia sa avertizeze UE daca exista riscul unei intreruperi a aprovizionarii.
Dincolo de cooperarea comerciala
Relatiile dintre UE si Rusia nu se limiteaza doar la comert si energie. Incepand din 1991, UE i-a acordat Rusiei asistenta financiara in valoare de aproximativ 2,8 miliarde de euro. Pe masura ce economia rusa s-a dezvoltat, UE s-a reorientat catre cofinantarea unor proiecte din patru domenii de cooperare:
- economie si comert – stimuleaza investitiile si schimburile comerciale prin asigurarea unei mai mari compatibilitati intre sistemele economice si de reglementare
- libertate, securitate si justitie – vizeaza justitia si afacerile interne, statul de drept si drepturile omului in Rusia
- securitate externa – vizeaza gestionarea crizelor, neproliferarea armelor nucleare si de alta natura si cooperarea bilaterala si globala
- cercetare si educatie – sustin cooperarea in materie de inovare si cultura
In prezent, cooperarea dintre UE si Rusia se face in baza unui acord din 1997. Negocierile privind un nou tratat sunt in curs de desfasurare. Acesta ar urma sa consolideze cooperarea in domeniul comertului, al investitiilor si al energiei.
De asemenea, negocierile vizeaza posibilitatea eliminarii vizelor si sprijinul UE cu privire la solicitarea de aderare a Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului.
Mai multe despre relatiile UE-Rusia
Relatiile UE- Rusia in domeniul energetic
Sursa: Comisia Europeana
Articole din aceeasi categorie:
- Intalnire intre Catalin Predoiu si ministrii Justitiei si Imigratiei din Olanda
- Consiliul Concurentei investigheaza o posibila intelegere intre Rompetrol Gas si distribuitorii sai privind vanzarea gpl
- O persoana aflata in cautarea unui loc de munca ce a stabilit legaturi reale cu piata muncii dintr-un stat membru poate beneficia de o prestatie de natura financiara menita sa faciliteze accesul la incadrarea in munca