Noi propuneri menite sa reduca povara administrativa pentru intreprinderile mici, sa le ofere sprijin pentru iesirea din criza si sa incurajeze companiile noi.
Intreprinderile mici sunt vitale pentru economia europeana: ele reprezinta aproximativ 99% din totalul companiilor existente in Europa si numara peste 90 de milioane de angajati. Potrivit unei analize recente a politicii UE in materie de IMM-uri, adoptarea in 2008 a Small Business Act a fost benefica pentru mediul antreprenorial din Europa, procedura de infiintare a unei companii devenind mai usoara si mai ieftina.
Cu toate acestea, mai sunt inca multe de facut pentru a-i incuraja pe antreprenori si pentru a stimula intreprinderile mici si mijlocii.
Acestea au nevoie de sprijin pentru a recupera terenul pierdut pe durata crizei economice, care le-a obligat sa renunte la aproximativ 3,25 de milioane de angajati. Pentru ca UE sa-si indeplineasca obiectivul de ocupare a fortei de munca in proportie de 75% pana in 2020, este esential ca IMM-urile sa fie ajutate sa se dezvolte, dat fiind faptul ca ele ofera locuri de munca pentru doua treimi din lucratorii angajati in sectorul privat.
Intreprinderile mici se confrunta cu probleme diverse: obtinerea de finantare, indeplinirea cerintelor administrative, accesul la piata in UE si in tari terte. Noile propuneri includ masuri care vizeaza:
- sa reduca si mai mult birocratia, prin infiintarea de ghisee unice unde intreprinderile mici sa poata solicita finantare europeana, nationala sau locala si prin simplificarea procedurilor contabile si a altor cerinte legale
- sa imbunatateasca accesul la finantare prin simplificarea procedurilor si extinderea sistemelor de garantare a imprumuturilor
- sa ajute intreprinderile mici sa patrunda pe pietele din afara UE, prin incheierea de acorduri de liber schimb
- sa armonizeze regimul de impozitare a societatilor comerciale si sa simplifice procedura de recuperare a datoriilor in alte tari ale Uniunii
- sa promoveze antreprenoriatul si crearea de locuri de munca, prin reducerea la o luna a termenului necesar pentru obtinerea licentelor si a permiselor.
De asemenea, analiza propune o mai buna monitorizare a aplicarii de catre statele membre a Small Business Act.
Desi in ultimii ani s-au facut progrese mari in acest sens, guvernele nationale nu au convenit inca asupra unui nou act legislativ care sa le permita intreprinderilor mici sa se inregistreze ca societati private europene. Odata obtinut acest statut, intreprinderile nu vor mai fi nevoite sa se inregistreze separat in diferite tari ale UE, ceea ce se traduce prin reducerea costurilor si simplificarea formalitatilor administrative.
De aceea, Comisia invita statele membre sa adopte cat mai rapid acest act legislativ.
Portalul european al IMM-urilor
Sursa: Comisia Europeana
Articole din aceeasi categorie:
- Nivelului comisionului de gestiune a garantiilor acordate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii in numele si contul statului roman in cadrul programului „Prima casa”
- Aprobarea unor masuri financiare pentru intreprinderile mici si mijlocii din industria berii
- Legea nr. 322/2009 privind aprobarea O.U.G. nr. 38/2009 pentru modificarea O.U.G. nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale