Guvernul a adoptat un proiect de lege care modifica Legea administratiei publice locale si Legea privind statutul alesilor locali, care va fi trimis Parlamentului spre adoptare in procedura de urgenta, a anuntat premierul Emil Boc.
Seful Executivului a subliniat ca schimbarile aduse Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii privind statutul alesilor locali nr. 393/2004 au ca scop clarificarea raporturilor in interiorul administratiei publice locale, intarirea autoritatii primarului, clarificarea unor aspecte care tin de validarea mandatelor de consilieri locali, dar si reglementarea modului de adoptare a Hotararilor Consiliilor locale si judetene cu privire la patrimoniu. „In Parlament, in momentul de fata, exista un proiect de lege pe care Guvernul il sustine, in vederea alegerii primarilor dintr-un singur tur de scrutin, la fel cum sunt alesi si presedintii Consiliilor Judetene”, a mai precizat Emil Boc.
Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a adaugat ca Guvernul a aprobat 4 modificari care au fost aduse celor doua legi, iar acestea se refera la validarea mandatelor consilierilor locali si judeteni, la conducerea sedintelor Consiliilor locale si judetene, la adoptarea hotararilor in Consiliul local si Consiliul judetean si la raspunderea autoritatilor locale in baza actelor administrative emise de acestea.
Astfel, referitor la validarea consilierilor, schimbarea operata porneste de la faptul ca in multe unitati administrativ-teritoriale se intalnesc blocaje politice la vacantarea unui post. „Astazi, prin aceasta modificare, dam posibilitatea alesului local sa isi intre in atributiuni printr-o hotarare judecatoreasca a instantei intr-un termen de 5 zile” a explicat ministrul Igas.
O alta modificare se refera la faptul ca, spre deosebire de situatia actuala, care permite consilierilor locali, prin rotatie, sa conduca sedintele de consiliu local, incepand din momentul in care aceasta lege va produce efecte, primarul va conduce sedintele de consiliu local, dar neavand drept de vot.
A treia schimbare vizeaza adoptarea hotararilor in Consiliul local, pentru care va fi nevoie de votul a jumatate plus 1 din consilierii prezenti la sedinta, cu exceptia hotararilor care vizeaza patrimoniul, unde este nevoie de doua treimi din votul consilierilor.
Ultima modificare are ca obiect raspunderea autoritatii locale in baza actelor administrative emise. „Dam posibilitatea primarului de a fi, oarecum, solidar in actul semnat cu co-semnatarii acestei hotarari pe care el o semneaza. Practic, daca discutam de o autorizatie de constructie, devine responsabil in egala masura si cel care contrasemneaza alaturi de primar” a explicat ministrul de Interne.
Sursa: Guvernul Romaniei
Alte articole pe aceeasi tema: