Romania ocupa primul loc la numarul de cauze inchise la CEDO in 2010

Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a dat publicitatii astazi, 19 aprilie 2011, raportul anual 2010 privind executarea hotararilor CEDO.

Din raportul mentionat rezulta o serie de date pozitive referitoare la indeplinirea obligatiilor de catre guvernul roman in ceea ce priveste executarea hotararilor CEDO.

Astfel, in cursul anului 2010, s-au adoptat rezolutii finale sau decizii de principiu de inchidere a cauzei intr-un numar important de dosare. Sub acest aspect, mentionam ca Romania se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste numarul total de cauze inchise in anul precedent. Astfel, se observa ca 17% din numarul total de cauze inchise de catre Comitetul de Ministri apartin Romaniei, procent foarte mare comparativ cu numarul de cauze romanesti aflate sub supraveghere (6% din numarul total de cauze aflate sub supraveghere). Aceste date dovedesc buna cooperare existenta cu Serviciul de Executari din cadrul Consiliului Europei.

Remarcam si faptul ca numarul de cauze romanesti care au ramas definitive in anul 2010 a scazut fata de anul anterior (9% din totalul numarului de cauze in 2010, fata de 13% in 2009), aspect deosebit de important deoarece releva scaderea numarului de condamnari.

In ceea ce priveste neplata satisfactiei echitabile in termenul stabilit de Curte, observam ca Romania se situeaza sub media generala, raportul mentionand ca doar in 14 situatii plata s-ar fi facut dupa termenul de 3 luni (sub 9% din cazuri, procentul mediu privind neefectuarea platii in termen fiind de 13%).

In ceea ce priveste suma totala de plata la care a fost obligat statul roman, observam ca aceasta reprezinta 13% din totalul general. Precizam ca motivul pentru care aceasta suma se mentine inca la un nivel relativ ridicat se datoreaza faptului ca in anul 2010 au ramas definitive hotararile pronuntate in principal in perioada octombrie 2009-octombrie 2010, asadar inainte de suspendarea cauzelor din materia restituirii dreptului de proprietate prin hotararea pilot.

Ministerul Afacerilor Externe va continua eforturile pe langa institutiile abilitate din Romania pentru aplicarea in mod adecvat a recomandarilor CEDO si ameliorarea pe ansamblu a situatiei statului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Sursa: MAE

Alte articole pe aceeasi tema:

  1. România riscă hotărâri-pilot din partea CEDO pentru retrocedări
  2. CEDO a condamnat Romania la plata a peste 13.000 euro
  3. CEDO a condamnat Romania pentru crimele din decembrie ’89 de la Cluj