Bruxelles, 6 iunie 2011 – Comisia a propus astazi un set de masuri pentru combaterea cu mai multa fermitate a prejudiciilor grave cauzate de coruptie in plan economic, social şi politic in randul societatilor europene. Patru din cinci cetateni ai Uniunii Europene considera coruptia drept o problema majora in statul membru din care fac parte. Conform estimarilor, coruptia produce economiei UE un prejudiciu anual de 120 de miliarde EUR[1]. Aceasta cifra reprezinta 1% din PIB-ul UE, ceea ce inseamna o suma doar cu putin mai mica decat bugetul anual al Uniunii Europene. In consecinta, este evident ca acest tip de criminalitate trebuie combatut printr-un angajament politic ferm. Comisia face astazi un prim pas prin crearea unui nou mecanism, Raportul anticoruptie al UE, pentru a monitoriza şi a evalua eforturile statelor membre de combatere a coruptiei şi, de asemenea, pentru a incuraja un angajament politic mai sustinut al statelor membre. Acest mecanism va ajuta statele membre sa imbunatateasca procesul de punere in aplicare a legislatiei, sa implementeze pe deplin angajamentele internationale pe care şi le-au asumat şi sa consolideze coerenta politicilor şi actiunilor pe care le intreprind pentru combaterea coruptiei.
„Atentia acordata luptei impotriva coruptiei trebuie sa fie o prioritate. Deşi exista cadre juridice complexe la nivel international şi european, am constatat ca punerea in aplicare de catre statele membre este foarte inegala. In ceea ce ma priveşte, am convingerea ca nu exista suficienta hotarare in randul politicienilor şi decidentilor pentru combaterea acestei infractiuni. Raportul nostru anticoruptie poate impulsiona vointa politica de a actiona, prin faptul ca ofera o imagine clara asupra eforturilor şi realizarilor in materie de anticoruptie şi, de asemenea, prin faptul ca pune in evidenta nereuşitele şi punctele vulnerabile in cele 27 de state membre. In acelaşi timp, ar trebui sa ne asiguram ca in toate politicile relevante ale UE se pune un accent mai puternic pe coruptie. Combaterea cu succes a coruptiei este o continua lupta, iar masurile pe care le propunem astazi reprezinta doar o parte dintr-un raspuns mai amplu la provocarile cu care se confrunta societatile noastre in ceea ce priveşte coruptia. Eu abordez cu foarte mare seriozitate aceste provocari. Din acest motiv, in anii viitori voi propune actiuni in aceste directii, cum ar fi norme noi privind confiscarea activelor provenite din savarşirea de infractiuni, un plan privind o mai buna colectare a datelor statistice din domeniul criminalitatii, precum şi o strategie pentru ameliorarea investigatiilor din domeniul infractionalitatii financiare in statele membre”, a declarat doamna Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne.
Indiferent de natura şi de amploarea coruptiei, aceasta afecteaza toate statele membre, precum şi Uniunea Europeana in ansamblu, prin scaderea investitiilor, prin impactul negativ asupra functionarii echitabile a pietei interne şi prin reducerea finantelor publice. Coruptia poate imbraca diferite forme, de exemplu coruptia in mediul politic, acte de coruptie comise de grupari ale criminalitatii organizate sau impreuna cu astfel de grupari, acte de coruptie intre persoane private sau acte de coruptie cunoscute sub denumirea de „mica coruptie”, insa aceste abuzuri de putere prin care se urmareşte obtinerea unor foloase in beneficiul propriu sunt inacceptabile şi pot avea efecte grave. In centrul initiativelor lansate astazi se afla instituirea unui nou mecanism de evaluare a eforturilor anticoruptie depuse in cadrul UE. Raportul anticoruptie al UE va identifica tendintele şi punctele slabe care necesita o solutie şi, in acelaşi timp, va stimula schimbul de experienta inter pares şi schimbul de cele mai bune practici. Raportul va fi emis de Comisie la fiecare doi ani, incepand din 2013, şi se va intemeia pe informatiile primite din diferite surse, inclusiv prin intermediul mecanismelor actuale de monitorizare (de catre Consiliul Europei, OCDE şi Organizatia Natiunilor Unite), de la experti independenti, parti interesate şi societatea civila. In paralel, UE ar trebui sa negocieze participarea sa in cadrul Grupului de state impotriva coruptiei al Consiliului Europei (GRECO), pentru crearea de sinergii intre ambele mecanisme.
Pentru abordarea cu mai multa eficienta a problemelor coruptiei, statele membre ar trebui sa imbunatateasca modul de implementare a instrumentelor juridice de combatere a coruptiei existente la nivel european şi international. De asemenea, in toate politicile sale relevante, atat interne, cat şi externe, UE ar trebui sa puna un accent mai mare pe aspectele coruptiei. Prin urmare, Comisia va continua initiativa de azi prin propunerea, spre sfarşitul anului, a unor norme modernizate ale UE privind confiscarea activelor obtinute din criminalitate, a unei strategii de ameliorare a investigatiilor in domeniul infractionalitatii financiare in statele membre in anul 2012, precum şi a unui plan de actiune pentru ameliorarea datelor statistice privind criminalitatea. Comisia, impreuna cu agentiile UE, cum ar fi Europol, Eurojust, CEPOL şi OLAF, va intensifica actiunile de cooperare judiciara şi politieneasca şi va imbunatati formarea functionarilor care au raspunderea aplicarii legii. Comisia va actiona pentru modernizarea normelor UE privind achizitiile publice, a standardelor contabile şi a normelor de audit pentru intreprinderile din UE. De asemenea, in 2011, Comisia va adopta o strategie pentru combaterea fraudei care afecteaza interesele financiare ale UE. In paralel, Comisia va pune un accent mai puternic pe aspectele luptei anticoruptie in cadrul procesului de extindere a UE şi, impreuna cu Inaltul Reprezentant, in cadrul politicii noastre de vecinatate. In politicile noastre de cooperare şi dezvoltare se va recurge mai mult la conditionalitate.
Context
Pachetul anticoruptie adoptat astazi cuprinde:
– o Comunicare privind combaterea coruptiei in UE, in care sunt prezentate obiectivele Raportului anticoruptie al UE şi aspectele practice privind functionarea acestuia; in comunicare se explica, de asemenea, modul in care UE ar trebui sa se concentreze mai mult pe problema coruptiei in toate politicile sale interne şi externe relevante;
– o Decizie a Comisiei de instituire a mecanismului UE de raportare in materie de anticoruptie;
– un Raport privind punerea in aplicare a Deciziei-cadru 2003/568/JAI a Consiliului privind combaterea coruptiei in sectorul privat;
– un Raport privind modalitatile de participare a UE la Grupul de state impotriva coruptiei al Consiliului Europei (GRECO).
Etapele urmatoare
Setul de masuri adoptat astazi face parte dintr-un program mai amplu de protejare a economiei licite europene, in conformitate cu „Strategia de securitate interna a UE in actiune”, prezentata de Comisie in noiembrie 2010 (IP/10/1535). In toamna aceasta, Comisia va propune, de asemenea, un cadru juridic revizuit al UE privind confiscarea şi recuperarea activelor provenite din criminalitate, precum şi un plan de actiune cu privire la modul de imbunatatire a culegerii de date statistice privind criminalitatea.
[1] Aceasta cifra rezulta din estimarile efectuate de institutiile şi organismele specializate, cum ar fi Camera Internationala de Comert, Transparency International, UN Global Compact, Forumul Economic Mondial, Clean Business is Good Business 2009, conform carora coruptia reprezinta 5% din PIB la nivel mondial.
Articole din aceeasi categorie:
- Comisia de monitorizare a progreselor înregistrate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi luptei împotriva corupţiei
- Participarea ministrului justitiei la deschiderea lucrarilor Forumului International al Procurorilor privind lupta impotriva criminalitatii organizate transfrontaliere
- UE intensifica lupta impotriva traficului uman