Protocol si eticheta diplomatice – o noua lansare la Institutul Diplomatic Roman

Institutul Diplomatic Român lansează pe data de 5 septembrie 2011, ora 11:00, trei volume ale lectorilor colaboratori, respectiv Ioana Vârsta cu lucrarea Protocol şi etichetă diplomatice (Editura C.H. Beck), Simona Măleşcu cu lucrarea Impactul dreptului maritim asupra securităţii transporturilor maritime  şi Bogdan Ficeac cu lucrarea De ce se ucid oamenii.

Lansarea se va desfăşura alături de expoziţia de pictură Momente 2005-2011 a doamnei Simona Bullinger în Sala de conferinţe a institutului.

Despre Protocol şi etichetă diplomatice:

Volumul Protocol şi etichetă diplomatice, scris de doamna Vârsta, vine în societatea românească precum ploaia după secetă.

Vă felicit pentru gestul temerar şi plin de răspundere.”

Principele Radu de România

Ca ritual al puterii sau al relaţiilor între puteri, protocolul s-a exprimat pe parcursul istoriei prin diverse mijloace de comunicare – verbale şi non-verbale – constând în gesturi, atitudini, poziţionare în spaţiu sau formule de adresare, toate acestea având ca principal obiectiv evidenţierea şi păstrarea ierarhiei sociale sau iniţierea şi continuitatea relaţiilor externe. Fiecare epocă istorică a avut propria sa stilistică în exprimarea protocolului care se practica la acel moment, tocmai pentru a răspunde  menirii sociale a acestuia.

În secolele XIX şi XX se remarcă o apropiere considerabilă a regulilor de protocol în toată Europa, fapt care determină tendinţa de a vorbi despre un protocol european. Acesta este cel care a determinat în foarte mare măsură inclusiv stilistica protocolului practicat şi în prezent pe plan internaţional, atât la nivel instituţional, cât şi la nivelul companiilor.

Lucrarea de faţă este o descriere completă a regulilor generale de protocol şi etichetă care compun protocolul european actual, precum şi reguli specifice din diverse state ale lumii. Este cea mai acoperitoare lucrare de gen publicată în limba română, fiind susţinută de imagini explicative. Se doreşte un ghid util celor care sunt puşi, prin activitatea curentă, în situaţia de a aplica şi respecta regulile de protocol şi etichetă, celor care au în responsabilitate organizarea evenimentelor sociale, precum şi celor care îşi doresc să fie persoane cu bune maniere, adică să cunoască şi să respecte toate regulile de protocol şi etichetă care s-ar impune, în orice context social s-ar afla.