Ghid de admitere la INM si in magistratura 2013

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat, în data de 4 iunie 2013, organizarea în august-septembrie 2013 a doua concursuri de admitere la INM pentru 200 posturi de auditori de justitie şi respectiv direct în magistratură pentru 70 posturi de judecator.

În legătură cu principiile de organizare a justiţiei, organizarea magistraturii, problemele sistemului judiciar,
vă recomandăm lucrarea „Instituţii judiciare” (autor: Traian Cornel Briciu)

Dosarele de înscriere s-au depus până pe data de 16 iulie, iar pentru cei care susţin licenţa după această dată pot depune la dosar adeverinţa de licenţă până la data de 7 august 2013.
Taxa de înscriere în cadrul concursului este de 400 lei.

25 august 2013PROBA 1. Probă de verificare a cunoştinţelor juridice, la următoarele materii:
• Drept civil;
• Drept procesual civil;
• Drept penal;
• Drept procesual penal


8 septembrie 2013 –
PROBA 2. Probă scrisă eliminatorie, tip grilă, de verificare a raţionamentului logic.

Pentru a veni în sprijinul pregătirii candidaţilor, Editura CH Beck recomandă lucrarea Concurs de admitere la INM şi Magistratură 2013. Proba 2. Verificarea raţionamentului logic

Autor: Sorin Costreie
De ce „logică pentru magistraţi”? Este vital ca o societate democratică şi modernă să aibă magistraţi care să gândească corect, eliberaţi de prejudecăţi şi practici argumentative periculoase.
Obiectivul major al prezentei lucrări nu este însă studiul logicii per se, ci dorinţa de a ajuta viitorii magistraţi să-şi antreneze mintea pentru a putea face faţă cât mai bine examenului de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii.
Lucrarea vizează astfel în primul rând îmbunătăţirea capacităţilor de analiză logică a candidaţilor la INM, scopul acesteia fiind unul foarte aplicat: identificarea unor modalităţi de găsire a răspunsului corect într-un timp cât mai scurt.

Din cuprins:
– Elemente de teorie logică
– Elemente de gândire analitică/ logică
– Înţelegerea unui text scris
– Rezolvarea subiectelor din sesiunea 2012
– Sfaturi pentru identificarea răspunsului corect
– Sfaturi pentru rezolvarea într-un timp cât mai scurt

20-30 septembrie 2013 – PROBA 3. Susţinerea interviului

Pentru a veni în sprijinul pregătirii candidaţilor, Editura CH Beck recomandă o apariţie inedită pe piaţa de carte juridică naţională, Concurs de admitere la INM şi Magistraturî 2013. Proba 3. Interviul. Etica şi deontologie judiciara

Autor: Cristi Danileţ
Visul oricărui absolvent al facultăţii de drept este să devină judecător sau procuror. Importanţa acestor profesii considerate drept elita lumii juridice si garanţiile unui statut de invidiat acordate de stat magistraţilor fac ca în fiecare an numărulconcurenţilor pentru ocuparea nobilei funcţii de judecător sau procuror să fie în creştere. Probele de concurs sunt cele mai importante si notele obţinute la fiecare dintre ele contează pentru clasamentul final al candidaţilor.
Îndrumarul de faţă este menit să ghideze candidaţii în a face faţă cu brio tuturor componentelor interviului pe care îl vor susţine în faţa comisiei de examinare.


Din cuprins:

– Interviul ca probă de concurs
– Metodologia privind organizarea si desfăşurarea
– interviului de admitere
– Dileme ale eticii judiciare
– Principiile de la Bangalore
– Profilul magistratului în sistemul juridic din România
– Ghidul european cu privire la etica si conduita procurorilor

2 octombrie 2013 – AFIŞAREA REZULTATELOR.