Un ghid bine scris, foarte practic si util in materia succesiunilor pentru seminar

Drept civil. Succesiuni – Caiet de seminar
(Ilioara Genoiu, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2013, 312 pagini)

recenziiRecenzor Ana Maruntel

Studenta in anul IV la Facultatea de Drept

Universitatea din Bucuresti

 

Am pus mana pe caietul de seminar al doamnei Genoiu din pura intamplare. Curiozitatea (despre care se spune ca a „omorat pisica”) m-a ajutat intr-un mod neasteptat.

Pot spune despre aceasta carte ca este un adevarat ghid pentru studenti, fiind dedicata celor care studiaza materia Succesiunilor.
Caietul de seminar a fost publicat in anul 2013 la editura C.H. Beck, in contextul in care tratatele si manualele juridice in aceasta materie, raportate la Noul Cod civil, sunt destul de rare. Continutul cartii cuprinde dispozitiile dreptului succesoral conform Noului Cod civil, dar, in plus, se regasesc si raportari, utile in opinia mea, la Codul Cuza, aratand astfel, intr-un mod cat se poate de succint si de practic, modificarile elementare survenite in materie dupa schimbarea Codului civil.

Autoarea, doamna Ilioara Genoiu, utilizeaza un ton specific in tratarea materiei, si anume unul obiectiv, dar familiar si simplu, fara artificii lexicale obositoare si superflue. Limbajul juridic utilizat este comprehensibil si bine structurat, fara pretentii beletristice si abstracte. In mod natural, este perfect pentru studentul la drept care doreste sa inteleaga materia intru totul, sa isi explice si consolideze notiunile juridice specifice in timpul limitat (ca sa nu spun foarte scurt), din timpul sesiunii.

In ceea ce priveste structura cartii, aceasta este impartita in cinci titluri, si anume: „Consideratii generale privind materia mostenirii”, „Devolutiunea succesorala legala”, „Devolutiunea testamentara a mostenirii”, „Transmisiunea mostenirii” si „Indiviziunea si partajul mostenirii”.

Ceea ce atrage in principal la acest caiet de seminar este, pe langa prezenta sintezelor de curs bine structurate care reusesc sa acopere toata materia, si cea a schemelor aferente lui de cuius. In plus, caietul, in cadrul fiecarui capitol, dupa prezentarea notiunilor, cuprinde „Probleme de seminar” care propun teme de reflectie, teme pentru referate, intrebari de sinteza, teste de tip „grila deschisa” si spete cu numeroase probe de solutionat. Raspunsuri exista la sfarsitul cartii pentru testele de tip grila.

Primul Titlu reuseste sa explice notiunile esentiale ale dreptului civil succesoral, precum si caracterele juridice ale transmiterii mostenirii. In plus, exista un intreg subcapitol dedicat enumerarii noutatilor aduse de Noul Cod civil in vigoare fata de reglementarea anterioara.
Titlul al II-lea prezinta principiile devolutiunii succesorale legale, drepturile succesorale ale sotului supravietuitor al defunctului si ale rudelor acestuia, precum si problema mostenirii vacante. Urmatorul titlu cuprinde teoria privitoare la testamente, legate, dezmostenire, executiune testamentara si limitele dreptului de a dispune asupra mostenirii, propunand spete diverse ce contin si situatii atipice.
Transmisiunea mostenirii, Titlul al IV-lea, trateaza dreptul de optiune succesorala, transmisiunea activului si pasivului mostenirii, sezina si petitia de ereditate. Ultimul Titlu, cel de-al cincilea, prezinta indiviziunea succesorala, partajul succesoral si partajul de ascendent.

Din punctul meu de vedere, caietul de seminar al doamnei Genoiu reprezinta pentru studentul la drept un ghid bine scris, foarte practic si util. Coroborat cu notitele de curs, aceasta carte ajuta la fixarea notiunilor aferente materiei succesiunilor. In plus, ofera ocazia de testare a cunostintelor in toate modurile cerute la examene: intrebari de sinteza, teme de reflectie, teste grila si spete. Tonul autoarei, nici arogant, nici condescendent (dupa cum am mai intalnit in alte parti, cu alte ocazii), ajuta mult la insusirea materiei in mod exhaustiv intr-un timp relativ scurt, si cred ca asta conteaza pentru multi dintre noi. Cu alte cuvinte, gasesc acest caiet de seminar foarte util si consider ca nu ar trebui sa lipseasca din mica biblioteca juridica pe care o are orice student de anul III.

Succes la examen!