Evenimente ELSA Bucharest – octombrie, noiembrie și decembrie 2020

ELSA (The European Law Students’ Association) Bucharest a organizat în lunile octombrie, noiembrie și decembrie o serie de evenimente dedicate studenților de la Facultățile de Drept și nu numai. Făcând o recapitulare a acestei perioade, vă prezentăm următoarele evenimente:

Pe 12 octombrie a avut loc evenimentul “Q&A European Human Rights Moot Court Competition” în scopul popularizării concursului internațional de procese simulate ,,European Human Rights Moot Court Competition’’, care simulează procedura introducerii unei acțiuni în fața Curții Europene a Drepturilor Omului și permite studenților să se simtă precum niște avocați pe drepturile omului.

Astfel, dorim să le mulțumim următorilor invitați: Maja Rajic (Vicepreședinte Activități Academice ELSA International), Rahul Bajaj (cel mai bun orator în finala ediției a 8-a EHRMCC), Petra Stojnic (locul al doilea cel mai bun orator în finala ediției a 8-a EHRMCC), George-Cristian Ioan (participant în runda finală orală a ediției a 5-a EHRMCC), Călin Rus (participant în runda finală orală a ediției a 5-a EHRMCC).

În perioada 18 – 30 octombrie a avut loc selecția studenților care vor face practică, prin intermediul proiectului Postuniversitaria, în cadrul unor instituții publice.

Pe această cale, dorim să le mulțumim tuturor instituțiilor publice participante în cadrul acestei ediții, și anume: Înalta Curte de Casație și Justiție, Tribunalul Militar București, Consiliul Superior al Magistraturii, Judecătoria Sectorului 4, Camera de Comerț și Industrie, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și Consiliul de Mediere.

Legal Prospects, eveniment ce își propune să prezinte studenților o nouă perspectivă asupra carierelor juridice, s-a desfășurat în perioada 6 – 21 octombrie. Acesta a fost structurat în 3 module, Magistracy, Liberal Professions și International Careers, fiecare modul având la rândul lui un panel și un workshop.

Pe această cale dorim să le mulțumim următorilor speakeri: Alexandra Lăncrănjan (procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție), Teodor Manea (procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție), Valentina Dinu (auditor de justiție în cadrul Institutului Național al Magistraturii), Ioana Oltean (judecător în cadrul Judecătoriei Constanța), Arina Corsei Vultureanu (procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3), Simona Pirtea (Managing Partner al Enache Pîrtea & Asociații), Mihaela Popescu (Senior Associate al FIDASmart), Mihai Rotaru (Deputy Head of Legal Division al Băncii Transilvania), Loredana Bîrzu (notar public), Radu Berevoianu (notar publoc), Cosmin Boiangiu (Reprezentant Permanent Adjunct al României la Uniunea Europeană și Reprezentant în Comitetul Reprezentanților Permanenți I), Victor Stoica (Consilier în Cabinetul Ministrului Afacerilor Externe), Camelia Toader (judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene), Ion Gâlea (Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Bulgaria), Mircea Geoană (secretar general adjunct al NATO).

Concursul de consultanță “Client Interviewing Competition – Real Estate” s-a desfășurat în două etape: cea scrisă, în perioada 11 – 30 noiembrie, în cadrul căreia echipa a redactat un memoriu pe baza unei spețe și cea orală (finală), pe 5 decembrie, în cadrul căreia fiecare echipă a audiat pe rând un client fictiv (Vernon | David) care vine cu o problema juridică ce necesită consultanță.

Dorim să le mulțumim celor de la Vernon | David pentru această colaborare reușită și pentru deschiderea față de acest eveniment.

ELSA Talks, eveniment aflat la cea de-a șasea ediție, a avut loc pe 12 noiembrie. Preluând formatul clasic TED Talks, speakerii prezenți au susținut prelegeri de 30 de minute în fața participanților despre varii domenii.

Dorim să le mulțumim domnului prof. asoc. dr. psiholog Ion Duvac, lui Eduard Burghelia și lui George Farauanu (fondatori Confidas.ro), domnului avocat Lucian Bondoc (Bondoc & Asociații), domnului avocat Mihnea Galgoțiu-Săraru (Deloitte Legal | Reff & Associates) și Dianei Ghindă (fondator Training Café) pentru prezența dumnealor în calitate de speakeri la acest eveniment.

Între 16 și 19 noiembrie s-a desfășurat JobFest, proiect prin care casele de avocatură au ocazia de a prezenta în fața tinerilor studenți și absolvenți ofertele de angajare disponibile, informații esențiale despre istoricul, domeniul de activitate, colectivul și modul în care fiecare casă de avocatură lucrează.

Dorim să le mulțumim tuturor caselor de avocatură participante în cadrul acestei ediții, și anume: NNDKP, Volciuc Ionescu, RTPR (Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu), D&B David și Baias, CMS Cameron Mckenna Navarro Olswang, Dentons, Bondoc și Asociații și Filip & Company.

Evenimentul ”Lawyers at Work (L@W)” oferă studenților dornici de a activa în domeniul

avocaturii posibilitatea de a participa la un workshop inedit susținut de profesioniști din această arie.

Pe această cale, dorim să le mulțumim celor de la Schoenherr și Asociații pentru acceptarea invitației de a susține acest workshop pe 20 noiembrie pentru studenții din anii II, III și IV.

ELSA Lab este un nou tip de eveniment sub forma unei prelegeri ce are ca scop atragerea atenției asupra unui anumit domeniu de interes. Prima ediție, dedicată jurnalismului de investigație, “Jurnalismul de investigație – Adevărul în era fake news” a avut loc pe 24 noiembrie și l-a avut invitat pe jurnalistul Attila Biro, căruia dorim să îi mulțumim prin această cale pentru prezența în cadrul evenimentului.

Acest eveniment inedit, având ca temă “Artificial Intelligence and Freedom of Conscience”, a fost compus dintr-un concurs de eseuri desfășurat în perioada 10 – 19 noiembrie și o masă rotundă ce a avut loc pe 25 noiembrie. Evenimentul a fost organizat cu ocazia ELSA Day, campanie anuală pentru promovarea drepturilor omului.

Cu această ocazie, dorim să le mulțumim partenerilor noștri Biris Goran SPARL și Danei Ududec, Partner PrivacyON in alliance with Biriș Goran.

Colaborarea dintre ELSA Bucharest și ELSA Timișoara, panelul “Equality and Inclusion: Finding cohesion among minorities”, a avut loc pe 17 decembrie și a fost organizat cu ocazia Zilei Minorităților Naționale.

Dorim să le mulțumim invitaților noștri din cadrul acestui eveniment: Molnár Szolt (Adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul Drepturile omului, egalitatea de șanse între bărbați și femei, culte religioase și minorități naționale) și Andrei Drăgan (student doctorand în programul de Doctorat în Drept Constituțional Comparat la Central European University).

În perioada 13-17 decembrie am realizat deja tradiționalul ELSA Christmas Charity, în cadrul căreia am strâns donații pentru realizarea cadourilor de Crăciun pentru 200 de copii de la grădinițele, școlile primare și generale din satul Izvoru și comuna Gogoșari, județul Giurgiu.

Dorim să le mulțumim cu această ocazie tuturor persoanelor care s-au implicat într-un fel sau altul (donat, promovat, organizat) în realizarea acestui eveniment.

 

Acestea au fost, în mare, evenimentele ce au avut loc de-a lungul primului semestru din anul universitar 2020 – 2021. Ne dorim ca semestrul viitor să continuăm dezvoltarea studenților în domenii de drept sau conexe dreptului, să avem parte de și mai multe noi colaborări și reușite alături de partenerii noștri!