Open Legislation este un proiect marca ELSA Bucharest aflat la prima ediție, care urmărește includerea inteligenței artificiale pe agenda publică, în scopul reglementării acesteia, în așa fel încât să deprindă finalitate practică în viața cotidiană, având la bază respectarea drepturilor omului și ale cetățeanului.
De la medicină, până la transport, infrastructură și chiar alimentație, numeroase domenii s-au bucurat în ultimii ani de inovații datorate inteligenței artificiale. Din păcate, în țara noastră, conceptul este încă unul vag și nu există un cadru legislativ care să îl reglementeze.
Prin intermediul Open Legislation, se dorește formarea unor grupuri de lucru cu studenți din sfera Dreptului, atât din România, cât și de la facultăți din străinătate, și educarea acestora în privința inteligenței artificiale și a impactului pe care ea îl generează asupra traiului nostru zilnic. Studenții – fie de la licență, fie de la master – se pot înscrie pentru a lua parte la proiect prin completarea formularului disponibil la adresa: https://forms.gle/e9CamyYvK9syv28G8, până la data de 14 martie 2021, ora 23:59.
Ulterior etapei de selecție, aceștia vor participa, timp de 4 săptămâni, la prelegeri și workshopuri pe tema digitalizării, vor învăța aspecte privind aria drepturilor omului și vor aprofunda noțiuni de tehnică legislativă. Mai apoi, studenții vor avea șansa de a pune în practică informațiile asimilate, fiind împărțiți în echipe aflate sub supravegherea unor coachi specializați în domeniu, cu scopul redactării unui draft de inițiativă legislativă de reglementare a inteligenței artificiale în România.
Draftul final va fi lansat în spațiul public la începutul lunii iunie, perioadă ce marchează finalul proiectului, alături de o scrisoare deschisă adresată grupurilor parlamentare, în vederea preluării și a implementării inițiativei. În funcție de nivelul de implicare a participanților pe parcursul Open Legislation, aceștia pot primi premii constând în bani sau internshipuri la firmele de avocatură ale partenerilor.
Împreună cu partenerul nostru academic, UiPath Romania, și ceilalți parteneri din cadrul proiectului, Wolf Theiss Romania, Privacy ON, Privacy Learning și Hristescu & Partners, ne propunem să le oferim studenților oportunitatea de a contribui la conturarea bazelor legislative ale „tehnologiei determinante a viitorului” în România.
Pentru mai multe detalii cu privire la proiect, puteți accesa următoarele linkuri: , .